Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

                                                     ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Η Ιερή Συμμαχία, ονομάστηκε το σύμφωνο που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου 1815 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της Ρωσικής κυβερνήσεως όμως νους και ψυχή της συμμαχίας ήταν ο καγκελάριος Κλέμενς φον Μέτερνιχ, ο τσάρος της Ρωσίας, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας και ο βασιλιάς της Πρωσίας, στην οποία, συμφωνία, προσχώρησε το Νοέμβριο του 1815 και η Γαλλία με το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ΄.
Πρόκειται για σύμφωνο το οποίο υπέγραψαν οι αντιδραστικότερες κυβερνήσεις του 19ου αιώνα, σκοπός του οποίου ήταν η κατάπνιξη των φιλελεύθερων ιδεών και κινημάτων που φούντωσαν μετά τη γαλλική επανάσταση στην Ευρώπη, η διατήρηση της πολιτικής κατάστασης όπως αυτή δημιουργήθηκε με το Συνέδριο της Βιέννης, και η συνένωση των ηγεμόνων των κρατών.



Δεν συνυπέγραψαν ο σουλτάνος της Τουρκίας, επειδή είχε διατυπωθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδας, το Βατικανό, επειδή διέκρινε μασονική χροιά, και η Αγγλία, επειδή δεν ήθελε να αναλάβει υποχρεώσεις και διαφωνούσε με τη θεολογική διατύπωση του συμφώνου, το οποίο όμως αργότερα υπέγραψε. Το μερικώς, θρησκευτικό περιεχόμενο του γρήγορα αντικαταστάθηκε με το πραγματικό, καθιερώνοντας την αρχή της επέμβασης εναντίον κάθε εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Οι προθέσεις τους έγιναν πιο συγκεκριμένες σε διάφορα "συνέδρια", όπως του Εξ Λα Σαπέλ το 1818, της Βιέννης το 1820, του Τρόππαου το 1820 και της Βερόνας το 1822.
Η ισχύς της άρχισε να κλονίζεται το 1820, με το ξέσπασμα διάφορων εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και σταδιακά αποδυναμώθηκε, μέχρι την οριστική της διάλυση το 1830, διότι η Αγγλία ευνοούσε την ανάπτυξη των κινημάτων, γεγονός που έσπειρε τη διαφωνία μέσα στους κόλπους της.
Η "Εγκάρδια Συνεννόηση", όπως ονομάστηκε η ένταξη της Γαλλίας στο πλευρό της Αγγλίας, της έδωσε τη χαριστική βολή. Όμως η επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό της Αυστρίας για την κατάπνιξη της Ουγγρικής Επανάστασης, θεωρήθηκε ως μία αναβίωση, για να υπάρξει και η τυπική διάλυση, όταν η Αυστρία συμμάχησε με τη Γαλλία και την Αγγλία εναντίον της Ρωσίας.
Η συμμαχία αντιμετώπισε με εχθρικά αισθήματα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο Μέττερνιχ, υποκινούσε την Ευρώπη εναντίον του ελληνικού ξεσηκωμού. Μάλιστα στο συνέδριο της Βερόνας, όπου είχε σταλεί και ελληνική αντιπροσωπεία με τους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και Γ. Μαυρομιχάλη, ήταν τέτοια η εχθρική διάθεση, ώστε οι Έλληνες αντιπρόσωποι διώχτηκαν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου