Παρασκευή 9 Μαΐου 2014


9 Μάη 2014 – 69 Χρόνια από την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

 
 
 


Η 9η Μάη  έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου. Ο Κόκκινος Στρατός ελευθερώνει την Πράγα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, συλλαμβάνεται ο Γκέρινγκ και σηματοδοτείται ουσιαστικά η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας…

 

Με τη μεγάλη νίκη, λοιπόν, των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «΄Αξονα» Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους, τέλειωσε πριν από 69 χρόνια ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο αιματηρός που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. 

Στη νίκη επί του «΄Αξονα» συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. ΄Ομως, για την πραγματοποίησή της υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής ΄Ενωσης. 

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί της,. Πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια οι ανθρώπινες θυσίες της, μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματισμένους. Αντίστοιχα, οι νεκροί της Βρετανίας έφτασαν τις 375 χιλιάδες και των ΗΠΑ τις 405 χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι και το καλοκαίρι του 1944, όταν στη Δυτική Ευρώπη οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 75 γερμανικές μεραρχίες, ο Κόκκινος Στρατός είχε καθηλώσει 200 στο ανατολικό μέτωπο. 

 

Στη διάρκεια του πολέμου, οι νεκροί από τον ελληνικό πληθυσμό έφτασαν συνολικά τις 405.000 (θάνατοι από την πείνα, εκτελεσμένοι, νεκροί του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, χιλιάδες που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – κυρίως Εβραίοι της Θεσσαλονίκης – κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου