Τρίτη 8 Απριλίου 2014


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!


Πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση βλέπετε το χρονικό της Μ. Εβδομάδας, ήθη και έθιμα του Πάσχα καθώς και χρήσιμες ίσως πληροφορίες για μικρούς αλλά και μεγάλους.



http://theoch3.wix.com/pathos-anastasi#!plants/c4fi
http://thriskeftika4.blogspot.gr

Διαβάστε το παρακάτω πασχαλινό ευβοιώτικο παραμύθι για να δείτε τι παθαίνει κάποιος που αγαπά πολύ το χρήμα:


«Πασχαλιά γιορτή δεν έχει»(διασκευή)


Ήταν τότε που άρχισε να εξαφανίζεται ο φόβος από τις κουρσάρικες επιδρομές στα παραθαλάσσια χωριά. Οι άνθρωποι άρχισαν να ημερεύουν , να ξεθαρρεύουν και να κατεβάζουν τα χωριά τους στον κάμπο κοντά στη θάλασσα. Τότε γινόταν και διαμάχες μεγάλες ανάμεσά τους. Γιατί οι πιο προοδευτικοί και τολμηροί θέλαν να ξεφύγουν από τα απόμερα και απόκρημνα μέρη και να τραβηχτούν στον κάμπο κοντά στη θάλασσα οι άλλοι, οι πιο πολλοί το’χαν σε κακό να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν. Έτσι πολλά χωριά μοιράστηκαν στα δύο. Εκείνο τον καιρό έτσι μοιράστηκε και το Μεγαλοχώρι στη Β. Εύβοια. Το Κατωχώρι και το Πανωχώρι. Τους Κατωχωρίτες ακολούθησε και ο παπάς του χωριού μαζί με κάποιους που ήξεραν και λίγα γράμματα. Οι Πανωχωρίτες έμειναν χωρίς παπά .Ο πάρεδρος του Πανωχωρίου ήταν ο μοναδικός που ήξερε κάποια γράμματα.
-Χωριό χωρίς παπά ,είναι σαν αδέσποτο κοπάδι. Θα μας φάει ο λύκος. Θα μας ξεχάσει ο Θεός.
Έτσι πήρε κάποιους μαζί του και τον Γκούρα ο οποίος ήταν αγράμματος αλλά ήξερε το ψαλτήρι απ’έξω ,και πήγαν στο Δεσπότη.
-Δέσποτα ,θέλουμε παπά. Τον παρακάλεσε ο πάρεδρος.
-Έχετε κάποιον να προτείνετε;
Χωρίς να χάσει χρόνο ο πάρεδρος πρότεινε τον Γκούρα. Αυτός για να εντυπωσιάσει το Δεσπότη ,άρχισε να λέει απ’ έξω το Ψαλτήρι.
Έτσι έγινε παπάς ο Γκούρας. Στις λειτουργίες έλεγε «άλλα αντ’ άλλων».Μάλιστα έπαιρνε χρήματα από τους χωρικούς για κάθε τελετή και βασκανία. Έτσι σε λίγα χρόνια ,έφτιαξε κοπάδι με χίλια πρόβατα. Ήταν πολύ έξυπνος και για να μη χάνει τις γιορτές και τις αργίες του χρόνου και ειδικά το Πάσχα, πήγαινε στο Κατωχώρι και συμβουλευόταν τον παπά. Του κουβάλαγε και διάφορα καλούδια και ο παπα-Μήτρος τον συμβούλευε.
Μια χρονιά κατεβαίνει στο Κατωχώρι φορτωμένος καλούδια συζήτησαν οι δυο παπάδες και του λέει ο παπα-Μήτρος.
-Παπα-Γκούρα εικοσιπέντε μέρες έμειναν για το Πάσχα ,θα τις θυμάσαι ή να στις γράψω;
-Μπα, αλίμονο ,θα τις θυμάμαι.
Δεν ήθελε βλέπετε να υποβιβάσει την νοημοσύνη του. Το βράδυ σαν έφτασε στο χωριό πήρε κρυφά από την παπαδιά και μέτρησε εικοσιπέντε κουκιά και τα’ βαλε σο ράσο του. Κάμποσες μέρες μετά η παπαδιά πήρε να τινάξει το ράσο του παπά πριν ξυπνήσει εκείνος ,να το φορέσει καθαρό.
«Α! Τα τρώει τα κουκιά ο παπάς ,του αρέσουν. Ας του βάλω ια χουφτίτσα ακόμη»
Ο παπάς υπολογίζοντας τις μέρες και βλέποντας ότι τα κουκιά δεν τελειώνουν κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει και τρέχει στο Κατωχώρι. Φτάνοντας στη μπασιά του χωριού(καταμεσήμερο Δευτέρα του Πάσχα) είδε στο δρόμο τσόφλια από κόκκινα αυγά.(Τον κάψαν τα κρεμμύδια).Για να βεβαιωθεί και να μη ρεζιλευτεί στον παπα- Μήτρο ρώτησε κάποια παιδιά στο δρόμο:
-Βρε σεις ,αναστήσατε εδώ;
-Τώωωωωρα!του απάντησαν εκείνα μ’ ένα στόμα και τον κοίταξαν περίεργα.
Τρέχει άρον-άρον ο παπα-Γκούρας στο Πανωχώρι χτυπάει την καμπάνα και μαζεύεται όλο το χωριό, αφήνοντας ο καθένας τις δουλειές του.
-Τι τρέχει παπα-Γκούρα;
-Πασχαλιά γιορτή δε έχει, χωριανοί. Φέτος μας την έσκασ’ ο Χριστός. Αναστήθηκε χωρίς να σταυρωθεί. Σφάχτε τ’ αρνιά σας ,βάψτε τ’ αυγά σας και πασχάστε, χορτάστε χωρίς Ανάσταση.
Τάσος Παπαποστόλου, Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις
Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου